Ministar Udovičić: podrška zrenjaninskom sportu i naporima grada

Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić posetio je danas srednjobanatski region i grad Zrenjanin i tom prilikom obišao Gradski bazen i osnovnu školu “2. oktobar”. Prethodno je posetio Banatsko Karađorđevo i tamošnju novu sportsku salu, kao i osnovnu školu “Sveti Sava” u Žitištu. Domaćin posete ministru u Zrenjaninu bio je gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima, a dočekali su ga i načelnica Srednjobanatskog okruga Snežana Vučurević i čelnici Sportskog saveza grada Zrenjanina i Javne ustanove “Sportski objekti”. Vaterpolisti “Proletera” od ove sezone takmiče se ponovo u Prvoj B ligi Srbije, a najtrofejniji srpski kolektivni sport, čiji je istaknuti predstavnik nekada bio i ministar Udovičić, uživa u našem gradu sve veću popularnost. Ocenjujući ovu posetu, ministar je rekao da je u vaterpolo sportu, kroz osnivanje novih klubova i stvaranje šampiona u manjim sredinama, načinjen korak ka decentralizaciji, čime i predstavnici lokalnih samouprava sport počinju da doživljavaju na drugačiji način.

 

– Apsolutno je za pohvalu kada vidite da grad Zrenjanin, za 2019. godinu, izdvojio osam procenata svog budžeta za pomoć lokalnim klubovima, kao i za pomoć sportskim objektima koji daju besplatne termine za sportiste. Taj procenat izdvajanja za sport raste iz godine u godinu i kada vidite da su hale rekonstruisane, da su izgrađene nove, da se radi na poboljšanju stručnog kadra i kada vidite da broj dece u lokalnim sportskim klubovima raste, možete se i nadati i očekivati da posle određenog perioda dođu rezultati – kazao je Udovičić i naznačio konkretne dogovore s predstavnicima vaterpolo kluba i gradonačelnikom.

 

– Razgovarali smo o određenoj rekonstrukciji spoljašnjeg, otvorenog bazena, da bismo proširili kapacitete. Kada danas imate 500 dece na bazenu, kada su popunjeni svi termini od jutarnjih do večernjih sati i nema niti jednog slobodnog sata za rekreativan boravak na bazenu, onda se uviđa neophodnost za širenjem tog vida infrastrukture i sledeći korak, o čemu smo razgovarali, jeste adaptacija spoljašnjeg bazena, da se pretvori u poluzatvoreni i da Zrenjanin u budućnosti dobije i zimski olimpijski bazen – rekao je.

 

Zrenjaninskoj osnovnoj školi “2. oktobar”, ministar je dodelio sportsku opremu, a u pitanju je škola koja je oduvek bila rasadnik sportskih talenata i u čijoj sali za fizičko vaspitanje i danas treniraju najmlađe kategorije košarkašica “Proletera 023”, članica Prve ženske lige Srbije. Škola je od ministarstva omladine i sporta dobila nove rukometne golove, konstrukcije koševa i 40 lopti za košarku, fudbal, rukomet i odbojku. Direktorka škole Sanja Gerbeš zahvalila je ministru na poseti i donaciji, rekavši da će donacija doprineti poboljšanju uslova za bavljenje sportom u toj školi. Istakla je da u školi ima uspešnih sportista i da je u toku izrada projekta za izgradnju sportskih terena u dvorištu škole. Ministar je istakao da je danas u poseti gradu mladih, gradu sporta, koji je do sada pokazao da može da organizuje najveća međunarodna takmičenja i da iznedri najveće svetske šampione i olimpijske osvajače medalja, gradu koji je pokazao da može da bude prvak i u školskom sportu i koji je pionir, kada je reč o promociji rekreativnog sporta i koji je uvek tu da, u saradnji s ministarstvom, promoviše zdrave stilove života i zdrave i prave vrednosti, koje moraju da nas krase svakoga dana.

 

– Ako možemo da se pohvalimo saradnjom s nekom lokalnom samoupravom, gradom ili opštinom, onda je to s gradom Zrenjaninom. Ovde smo da kažemo da delujemo zajednički, kao Republika, Autonomna pokrajina Vojvodina i lokalna samouprava i da smo dokazali u prethodnom periodu da mmožemo mnogo toga da uradimo, da rekonstruišemo neadekvatne i nedovršene sportske hale i terene, da izgradimo nove sportske objekte i pokažemo da Zrenjanin itekako ima mogućnost da bude na turističkoj mapi Srbije i ovog dela Evrope i da se u narednom periodu možemo nadati ii drugim međunarodnim takmičenjima, poput Evropskog prvenstva u košarci za žene, čiji je jedan od domaćina bio i Zrenjanin – kazao je ministar i dodao da su efekti i benefiti tog takmičenja brzo postali vidljivi.

 

– Ponosni smo na podatak da se 40 devojčica odmah nakon Evropskog prvenstva upisalo u škole ženske košarke i krenulo stopama naših “lavica” i da ih je upravo to “povuklo”, što su u svojoj sredini mogle da gledaju najkvalitetniju košarku. Rekao je još da je s gradonačelnikom Janjićem imao priliku da radi i na poboljšanju omladinske politike, kroz 14 projekata u prethodnih pet godina.

 

– Kroz realizaciju tih projekata pokazujemo da vodimo računa o mladim ljudima i da želimo da imaju najkvalitenije uslove da ostanu u svojoj sredini, kao i da nastavimo s tom tendencijom, prvenstveno s projektima koji imaju za cilj stalno zaposlenje mladih. Nastavljamo i akciju doniranja školske opreme i rekvizita za fiskulturne sale, s namerom da još više promovišemo školski sport i povećamo broj dece u sistemu školskog sporta na teritoriji cele Srbije. Sadašnja brojka od 175 hiljada takve dece, dvostruko veća u odnosu na period od pre pet godina, je ohrabrujuća i obavezuje nas da još više dece uključimo u sistem školskog sporta i omogućimo im besplatno bavljenje sportom. Neka zajednička tendencija u naredne dve-tri godine je da ta brojka bude 200 hiljada, a kada postoji takva masovnost, iz nje proizilazi i kvalitet u nekom kasnijem vrhunskom sportu – ukazao je ministar Udovičić i izrazio nadu da će na predstojećim Olimpijskim igrama zrenjaninski sportisti doneti Srbiji bar dve olimpijske medalje.

 

Gradonačelnik Janjić zahvalio se ministru omladine i sporta na poseti i donaciji, podsetivši na velika ulaganja grada u poboljšanje sportske infrastrukture, izgradnju novih i značajnu rekonstrukciju postojećih sportskih objekata. Najavio je i realizaciju još jednog vrednog projekta u toj oblasti.

 

– Prethodnih godina završili smo gradnju četiri nove sportske sale u naseljenim mestima, rekonstruisali staru halu “Medison”, uz pomoć Ministarstva omladine i sporta uspeli da kompletiramo i “Kristalnu dvoranu”, uradili smo prvu fazu rekonstrukcije Gradskog stadiona, nastavićemo s tim i verujem u potpunosti završiti naš stadion. Mnogo ulažemo u sport i funkcionisanje klubova, ali i u sportsku infrastrukturu. U planu za ovu godinu imamo, pre svega, izgradnju nove sportske sale u naselju “Bagljaš”, na lokaciji u Ulici junaka Milana Tepića, očekujemo vrlo brzo i izradu projektno-tehničke dokumentacije i to će, posle “Kristalne dvorane” sigurno biti najreprezentativniji objekat takve vrste u gradu – istakao je gradonačelnik Janjić. www.zrenjanin.rs

Preuzeto sa facebook stranice grada Zrenjanina